Felicia Filip

Felicia Filip January 8, 2021

Unica solistă de operă din lume care a câștigat toate Premiile Mozart, atât în 1983 la Barcelona, cât și în 1987 la Viena și în 1991 la Toronto.
“Noua regină a Traviatei este romanca” acesta a fost titlul unei cronici din Liege dupa ce soprana romanca a sustinut un un spectacol de „Traviata” in urma caruia a fost numita„donna di prima fortza” „Filipissimo”, termen preluat de Cristi Minculescu, si tradus drept „Filipissima”.
Diva Celeste, Felicia Filip, o ascultati astazi in direct la radio diaspora
”, „cea mai importantă Violeta”, „Tragediană superbă” , Felicia Filip a fost ovaționată pe scene internaționale, de la Royal Opera House Covent Garden la Staatsoper, din Moscova în Barcelona, Tokyo sau Toronto.
A devenit prim solistă a Operei Naționale București, acumulând, în timp, un repertoriu extrem de vast, ce cuprinde operă, operetă, lieduri și muzică vocal simfonică, lucrări din creaţiile lui Verdi, Rossini, Donizetti, Bellini, Mozart, Bizet, Puccini, Strauss, Offenbach, sau Beethoven
La seceriș – Doina Stancutei- compozitor Tiberiu Brediceanu – “Doina stăncuței” from
A colaborat în spectacole și concerte cu soliști ca Monserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Araiza, Juan Pons, Franco Farina, Salvatore Fisichella, Marcelo Alvarez, Fabio Armiliato.
Are o carieră internațională impresionantă, urcând pe marile scene ale lumii : Opera Regală “Covent Garden”, Teatrele de Operă din Viena, Hamburg, Barcelona, Dresda, Frankfurt, Toronto, Toulouse, Bologna, Dortmund, Rotterdam, Limoges, Roma (Vatican), Toulon, Opera Regală din Wallonie, Bruxelles.
Dacă această țară are o valoare universal recunoscută, cu siguranță aceasta este reprezentată de muzicieni’
octombrie 2020, Adunarea Generală a Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR)
soprana Felicia Filip, originara din Slatina,judetul Olt, a fost Decorată de Președintele României cu titlul de „Cavaler al Meritului Cultural”, cea mai înaltă distincție acordată unui cântăreț român în activitate.
Cetățean de onoare al orașului natal, Slatina. Cetățean de onoare al orașului Pitești.din partea preşedintelui Republicii Moldova, titlul onorific de „Persoană Emerită” – în 2008, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale, pentru succese în activitatea de creaţie şi contribuţie la consolidarea relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova.”
Este căsătorită, din anul 1991, cu regizorul Cristian Mihăilescu.

 

 

 
Current track

Title

Artist