Cătălin Crețu – VISA

No Cash - Invitat Cătălin Crețu - VISA July 6, 2021

Romania a incheiat anul 2020 cu aproape 19 mil. de carduri in circulatie, care au generat 1,3 mld. de tranzactii, in valoare de peste 82 mld. Euro. Asadar, o treime din PIB-ul Romaniei se tranzactioneaza pe card.
Anul trecut, intr-un context atipic marcat de pandemie, au fost inregistrate o serie de premiere in piata cardurilor iar adoptia platilor electronice a crescut intr-un an cat in alti trei. Pentru a discuta despre aceste premiere l-am invitat in studio pe Catalin Cretu, general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta.

Cel mai mare impact a fost de departe asupra comertului electronic, patru din 10 posesori de card facand pentru prima oara o plata online cu un card dupa declansarea pandemiei.

O alta premiera binevenita a fost ca Guvernul Catu a facut o campanie nationala pentru promovarea platilor online de taxe si impozite prin ghiseul.ro. Rezultatul s-a vazut imediat: numarul de utilizatori activi inrolati in platforma s-a dublat in numai un an si jumatate (de la 500.000 la 1 ianuarie 2020, la peste un milion in 30 iunie 2021).

In istoria de peste 25 de ani a industriei cardurilor, 2020 a fost primul an in care am asistat la scaderea numarului de tranzactii, si implicit a volumelor, la automatele bancare. Practic, nivelul inregistrat in trimestrul IV 2019 nu a mai fost depasit in cursul anului 2020 si nici in acest an.

Am asistat in schimb la o alta premiera in materie de plati la comercianti: in 2020 s-au efectuat peste un miliard de tranzactii de plata prin card, atat online cat si off-line. Astfel, s-a ajuns ca 80% din numarul total de tranzactii cu cardurile emise in Romania sa fie plati la comercianti. Din punct de vedere valoric, aceasta pondere a ajuns la o treime.

Romanii folosesc din ce in ce mai mult plata contactless nu doar pentru cumparaturile de zi cu zi dar si pentru plata calatoriei in transportul public, facilitate care a fost introdusa in 16 orase. In martie 2021, era pentru prima oara cand se atingea pragul de 2 mil. de tranzactii pe luna (Visa + Mastercard). Aceste rezultate plasează România pe locul trei în Europa, după Marea Britanie și Polonia, la plățile digitale în domeniul transportului public.

Si pentru ca am ajuns la clasamente internationale, mai este de precizat ca Romania este in Top 10 mondial in ceea ce priveste adoptia si penetrarea tehnologiei contactless. Toata infrastructura de acceptare la comercianti permite plata contactless si aproape toate tranzactiile se fac contactless.

Singura slabiciune ramane numarul de terminale POS care este in continuare insuficient. Chiar daca reteaua nationala de POS-uri s-a dublat in ultimii cinci ani, Romania are o medie de 13 POS-uri la mia de locuitori. Suntem semnificativ în urma mediei europene de 33 dar si a mediei Bulgariei de 20.

In prezent sunt peste 260.000 de POS-uri operationale la aproximativ 160.000 de comercianti. Numarul acestor comercianti s-ar putea dubla daca se iau anumite masuri.

Care sunt aceste masuri, ce spune Cretu despre achizitia Tink de catre Visa dar si despre initiativa Comisiei Europene de a dezvolta propria scheme de plata la nivel; continental (European Payments Initiative), aflati doar urmarind emisiunea NOCASH. Auditie placuta!

NOCASH

cu Sergiu Cone

More info
Current track

Title

Artist