Alexandru Cociu

Sergiu Cone May 11, 2021

În octombrie 2015, Parlamentul European adopta o directivă revizuită privind serviciile de plată (prima directiva era publicata inca din 2007), cunoscută sub numele de PSD2 (Payment Service Directive). Se introducea astfel conceptul de open banking, deocamdata in legislatie.

Cunoscut si sub numele de “open bank data”, open banking-ul ofera furnizorilor terti de servicii financiare acces la datele financiare ale consumatorilor de la institutii bancare si non-bancare prin intermediul unor interfete de programare a aplicatiilor (Application Programming Interfaces – API-uri).

Astfel, bancile permit accesul si controlul informatiilor personale si financiare furnizorilor de servicii, care de regula sunt startup-uri in domeniul tehnologiei. Accesul se realizeaza obligatoriu cu aprobarea din partea clientilor, care sunt proprietarii acelor date.

Folosind API-urile bancilor, un fintech – autorizat de BNR sau de o alta banca centrala din UE – va permite unui client care are conturi la mai multe banci, de exemplu, sa-si vada situatia conturilor centralizat, intr-o singura aplicatie. Facilitatea se cheama agregare de conturi.

Chiar daca Romania a fost ultima tara din UE care a adoptat Directiva PSD2 in legislatia nationala (Legea nr. 209/2019 – noiembrie 2019), serviciul de agregare de conturi este deja implementat pe piata locala.

Astfel, PSD2 forteaza democratizarea banking-ului, pentru ca permite intrarea in piata serviciilor financiar-bancare si a unor jucatori non-bancari.
Luna aprilie din 2021, intr-o zi de 13, a adus confirmarea unei premiere pe piata locala a serviciilor financiare: startup-ul Smart Fintech anunta ca a devenit prima companie non-bancara care a primit licenta de institutie de plata (TPP – Third Payment Provider), din partea Bancii Nationale a Romaniei, pentru a putea furniza servicii de initiere a platii.

Ne folosim de prilej pentru a deschide seria emisiunilor in care vom vorbi despre open banking: serviciile de agregare a conturilor si serviciile de initiere plati, oferite prin intermediul unor entitati non-bancare. Ce presupun, cum pot fi ele accesate si cine le poate oferi?

O discutie cu Alexandru Cociu, co-fondator Smart Fintech despre ce beneficii pot avea clientii folosind serviciile de tip open banking, cum parcurgi cu succes un proces de autorizare la BNR si ce planuri de dezvoltare au in continuare.

In emisiune este prezent si Cristian Barbu, Managing Partner IT Smart System, cu care am discutat despre provocarile open banking-ului pentru bancile locale.

In final, cei doi au raspuns provocarii de a estima cand va inregistra Romania primul milion de utilizatori activi de servicii de tip open banking.

NOCASH

cu Sergiu Cone

More info
Current track

Title

Artist