160 de ani de diplomație română modernă. Înființarea Ministerului Afacerilor Externe (1862)

Written by on iulie 27, 2022

Astăzi marcăm 160 de ani de la înființarea oficială a Ministerului Afacerilor Externe al României, iar Arhivele Diplomatice și-au propus să aducă în atenția publicului cele mai importante momente și figuri istorice ale diplomației române. Este povestea oamenilor care au însuflețit-o și, în același timp, o parte din istoria României și a cetățenilor săi, pentru care instituția noastră există și acționează consecvent de 160 de ani!
Prin Decretul nr. 168 din 27 iulie 1862, semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, se prevedea înființarea Ministerului de Externe al României unite, sub denumirea „Departamentul Trebilor Străine și de Stat”, prin reorganizarea și unificarea celor două structuri de politică externă ale Munteniei și Moldovei. Era una dintre cele mai importante măsuri de unificare și modernizare a statului și a societății românești, decretul prevăzând înființarea următoarelor secții: Cancelarie, Afaceri Consulare, Politic, Contencios, Publicații Oficiale.
Acest proces a început la 24 ianuarie 1859, când a avut loc un moment crucial al istoriei noastre – Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), act ce a marcat decisiv procesul de unificare națională și modernizare a societății românești. Acest eveniment a fost posibil prin voința neabătută și solidaritatea la nivel național, în ciuda contextului politic complex de la acel moment, mai ales la nivel internațional.
Prima sarcină a diplomației române a fost aceea de a îndeplini obiectivele fundamentale ale recunoașterii internaționale și desăvârșirii Unirii Principatelor sub dublul său aspect, primul legat de recunoașterea de către Europa a dublei alegeri, celălalt de acceptarea de către Poartă și puterile garante a unirii depline în plan politic și administrativ. Au fost trimiși reprezentanți diplomatici la Constantinopol, Paris și alte capitale europene importante, precum marele scriitor Vasile Alecsandri (1821-1890), ministru al Afacerilor Străine în Guvernele de la Iași și București în 1859-1860. Primă etapă în realizarea unirii depline, politico-administrative s-a încheiat cu formarea primului guvern al României moderne, la 22 ianuarie 1862, sub conducerea prim-ministrului Barbu Catargiu.
Primul ministru al Afacerilor Străine al României unite a fost Apostol Arsache (1789-1969), în funcție în perioada 22 ianuarie 1862 – 24 iunie 1862. Numele lui se leagă astfel indisolubil de istoria instituțională a Ministerului Afacerilor Externe, în mandatul său realizându-se și reorganizarea ministerului pe baze moderne, prin unificarea celor două departamente de externe ale Munteniei și Moldovei.
Sursa: https://www.facebook.com/ambasadaromanieiinrepublicaportugheza

Reader's opinions
  1. Faude   On   martie 26, 2023 at 0:03

    Cu ocazia implinirii a 160 de ani de la infiintarea oficiala a Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, sarbatorim toti cei care au pus umarul la unificarea tarii noastre si la crearea unei diplomacii moderne. Acestia au fost si sunt modele de inspiratie si exemplu pentru multi oameni ai armatei si diplomatiei, care continua punerile in practica ale principiilor si valorilor onorabile din aceasta republica. Vom onora marea lor contributie si vom fi mandri sa tinem vie spiritul de solidaritate si unitate pe care acestea l-au marcat!

  2. Instapress   On   aprilie 20, 2023 at 11:06

    In acesti 160 de ani, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a reusit sa se afirme ca unul dintre cele mai veritabile exponente ale diplomatiei romanesti, infiintandu-se ca o adevarata institutie guvernamentala ce sustine interesele nationale, astfel facand parte din istoria si evolutia statului roman. Este motiv de mandrie pentru toti cetatenii ca astazi sa ne bucuram de un asemenea patrimoniu al istoriei noastre si sa-l laudam pe cei care au reusit sa-l construiasca. La multi ani Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si tuturor celor care l-au insotit pe acest parcurs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *[There are no radio stations in the database]