160 de ani de diplomație română modernă. Înființarea Ministerului Afacerilor Externe (1862)
Written by Redactie RadioDa on iulie 27, 2022
Astăzi marcăm 160 de ani de la înființarea oficială a Ministerului Afacerilor Externe al României, iar Arhivele Diplomatice și-au propus să aducă în atenția publicului cele mai importante momente și figuri istorice ale diplomației române. Este povestea oamenilor care au însuflețit-o și, în același timp, o parte din istoria României și a cetățenilor săi, pentru care instituția noastră există și acționează consecvent de 160 de ani!
Prin Decretul nr. 168 din 27 iulie 1862, semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, se prevedea înființarea Ministerului de Externe al României unite, sub denumirea „Departamentul Trebilor Străine și de Stat”, prin reorganizarea și unificarea celor două structuri de politică externă ale Munteniei și Moldovei. Era una dintre cele mai importante măsuri de unificare și modernizare a statului și a societății românești, decretul prevăzând înființarea următoarelor secții: Cancelarie, Afaceri Consulare, Politic, Contencios, Publicații Oficiale.
Acest proces a început la 24 ianuarie 1859, când a avut loc un moment crucial al istoriei noastre – Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), act ce a marcat decisiv procesul de unificare națională și modernizare a societății românești. Acest eveniment a fost posibil prin voința neabătută și solidaritatea la nivel național, în ciuda contextului politic complex de la acel moment, mai ales la nivel internațional.
Prima sarcină a diplomației române a fost aceea de a îndeplini obiectivele fundamentale ale recunoașterii internaționale și desăvârșirii Unirii Principatelor sub dublul său aspect, primul legat de recunoașterea de către Europa a dublei alegeri, celălalt de acceptarea de către Poartă și puterile garante a unirii depline în plan politic și administrativ. Au fost trimiși reprezentanți diplomatici la Constantinopol, Paris și alte capitale europene importante, precum marele scriitor Vasile Alecsandri (1821-1890), ministru al Afacerilor Străine în Guvernele de la Iași și București în 1859-1860. Primă etapă în realizarea unirii depline, politico-administrative s-a încheiat cu formarea primului guvern al României moderne, la 22 ianuarie 1862, sub conducerea prim-ministrului Barbu Catargiu.
Primul ministru al Afacerilor Străine al României unite a fost Apostol Arsache (1789-1969), în funcție în perioada 22 ianuarie 1862 – 24 iunie 1862. Numele lui se leagă astfel indisolubil de istoria instituțională a Ministerului Afacerilor Externe, în mandatul său realizându-se și reorganizarea ministerului pe baze moderne, prin unificarea celor două departamente de externe ale Munteniei și Moldovei.
Sursa: https://www.facebook.com/ambasadaromanieiinrepublicaportugheza