Ziua internațională a iei

Written by on iunie 24, 2021

La 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Iei sau a „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia.

Această zi celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă” a fost iniţiată în anul 2013 de către comunitatea „La Blouse Roumaine”, care a dorit ca această bluză tradiţională să devină recunoscută în întreaga lume.

La 29 martie 2021, România a depus, împreună cu Republica Moldova, Dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă UNESCO a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității.

Ziua de 24 iunie coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor, aluzie la faptul că în tradiţia populară românească acestea erau îmbrăcate în ii.

Cu această minunată ocazie, vă invităm să vizionaţi documentarul „SânzIEne. Sărbătoare și Veșmânt”, de Iulia Gorneanu, oferit cu sprijinul CREART/Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *[There are no radio stations in the database]