20 mai: ce s-a întâmplat?

Written by on mai 20, 2021

325: Are loc primul Conciliu de la Niceea.

1498: Expediția lui Vasco da Gama a atins țărmul indian, deschizând un nou drum maritim.

1521: Are loc bătălia de la Pamplona în timpul războiului dintre Spania și Franța.

1570: Este publicat primul atlas, Theatrum Orbis Terrarum; acesta conține 70 de hărți.

1595: Delegația munteană încheie la Alba Iulia tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei Sigismund Bathory asupra Țării Românești.

1865: A fost inaugurată, la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.

1873: Comerciantul de țesături Levi Strauss și croitorul Jacob Davis au brevetat pantalonii confecționați din denim albastru cu ținte de cupru, așa-numiții blugi.

1875: A fost semnată, la Paris, “Convenția Metrului”, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).

1882: Se formează Tripla Alianță între Imperiul german, Austro-Ungaria și Regatul Italiei. 1883: Krakatau începe să erupă; vulcanul va exploda trei luni mai târziu, omorând peste 36.000 de oameni.

1902: Cuba își câștigă independența față de Statele Unite. Tomás Estrada Palma devine primul președinte al țării.

1920: S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera Aida, de Giuseppe Verdi.

1927: Charles Augustus Lindberg, pilot din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.

1940: Holocaust: Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.

1960: Filmul La Dolce Vita regizat de Federico Fellini primește Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Actrița Anita Ekberg este populară cu scena de film din Fântâna din Trevi.

1989: Masacrul din Piața Tiananmen: Autoritățile chineze declară legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.

1990: Primele alegeri libere în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României.

2005: La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading

Current track

Title

Artist