Rețeta săptămânii!
Written by administrare_radio on martie 17, 2021
În această săptămână, Radio Da vă aduce o rețeta specifică gustului tradițional românesc de acasă: ciorba de perișoare
Ingrediente:
- 600 de grame de carne slaba, tocata
- 2 cepe
- 6 linguri de orez
- 2 oua
- 1 lingurita rasa de paprika dulce
- 3 morcovi
- 1 ardei
- 1 fir de păstârnac
- 1 telina mica
- 1 radacina de patrunjel
- optional, 1 gulioara sau aproximativ 150 de grame de buchetele mici de conopida
- 4 litri de supa degresata de pui sau de vita, sau, in lipsa acesteia, apa
- 1 rosie mare
- 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
- verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
- sare, piper
- dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit
Mod de preparare:
1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite. Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de supa degresata rece si se dau la fiert. Optional, se poate inlocui supa degresata (din oase de vita sau de pui) cu apa. Daca o facem doar cu apa, e important sa se puna multe legume in aceasta zeama. Trebuie sa obtinem o supa concentrata de legume, care este baza ciorbei noastre de perisoare.
O alta varianta ar fi sa se caleasca toate legumele in 2 linguri de ulei, adaugandu-se apa/supa doar dupa aceea. Acest procedeu, insa, aduce in mod inutil in preparatul final inca niste calorii (1 lingura de ulei = 100 de calorii). Stelutele de grasime care arata atat de apetisant la o ciorba se vor forma oricum, carnea continand ea insasi suficienta grasime. Pentru ca la mine acasa nu se prea mananca ciorbele fara sa fie drese cu smantana, consider ca trebuie sa pastrez zeama cu mai putine calorii, asa ca ma feresc de calirea legumelor.
2. Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.
3. Carnea tocata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine.
4. Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, sa poata fi luate în lingura. Eu nu le fac mai mari de 3 cm diametru, pentru ca nu imi place ca in ciorba de perisoare sa am bucati mari, dar asta e chestie de gust.
5. Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici.
6. Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean), pastrand 1-2 linguri pentru presarat in momentul servirii. Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba, ramanand ca verdeata adaugata la servire sa invioreze vizual ciorba noastra de perisoare.
7.Dupa ce amestecul din castron s-a infierbantat, se rastoarna in oala, omogenizand cu zeama ramasa.
Poftă bună!
Ionel din UK On martie 17, 2021 at 20:04
Mmmm! Chiar mi s-a făcut pofta. O sa încerc și eu reteta. Nu prea sunt ingredientele românești afara dar ne descurcam.