15 Martie: ziua mondială a drepturilor consumatorului

Written by on martie 15, 2021

Radio da vă invită să aflați originile acestei sărbători precum și modul de celebrare a acesteia.

În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori – Consumers International propune o temă pentru ziua consumatorului. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei a fost “Servicii financiare corecte pentru consumatori”.

S-a lansat un apel către consumatori şi către organizaţiile de protecţie a drepturilor consumatorilor de a milita pentru accesul la servicii financiare sigure, echitabile şi competitive. Consumers International a reuşit în 2010 să convingă liderii G20 să ia în discuţie posibilitatea de a întări protecţia consumatorilor de servicii financiare.

Un raport cu această temă va fi difuzat la urmatoarea întâlnire G20 din 2011. Evenimentele ce se vor organiza în toata lumea pe 15 martie reprezintă o oportunitate de a influenţa procesul de decizie şi de a accentua preocuparea consumatorilor privind serviciile financiare.

Politica de protecţie a consumatorilor în domeniul serviciilor financiare se bazează pe existenţa unei legislaţii clare şi precise. Crearea acestui cadru legislativ a fost un obiectiv de maximă importanţă al ANPC în anul care a trecut. OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata prin Legea 288/2010, restabileşte raporturile contractuale echitabile între consumatori şi creditori.

Actul normativ aduce totodată o mai mare libertate de mişcare beneficiarilor de credite prin ridicarea barierelor artificiale privind rambursarea anticipată. În anul 2011 vom promova noi iniţiative legislative în domeniul serviciilor financiare, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist