La mulți ani de 8 Martie!

Written by on martie 8, 2021

De Ziua Femeii, Radio Da vă invită să aflați originile și semnificația cuvântului mamă în toată lumea și de ce acesta seamănă în pronunție aproape în toate limbile:

Lingvistica ne arată că originea cuvintelor “mamă” și “frate”, precum și a altor grade de rudenie este una comună, aceasta aflându-se în limba proto-indo-europeană. Această limbă era vorbită în jurul anului 5000 Î.HR. Mai târziu au apărut dialectele, acestea fiind baza limbilor folosite în lumea modernă.

1.română: mamă

2. spanish (spaniolă): madre

3. english (engleză): mother

4.french (franceză): mère

5.portuguese: mamãe

6.russian (rusește): мама

7.german (în lb. germană): mutter

Astfel se poate vede similaritatea în scriere, dar mai ales în pronunție pe care o demonstrează cuvântul:” mamă”

Sărbătoarea are o istorie lungă, astfel încât odată cu fiecare perioadă istorică adăugându-se noi tradiții și obiceiuri:

Din secolele XVII-XIX în Marea Britanie, a doua zi de duminică a Postului Mare a fost sărbătorită așa-numita «duminica mamei» (eng. Mothering Sunday), dedicată onorării mamei din toată țara.

În SUA, Ziua Mamei a fost pentru prima dată sprijinită public de celebrul pacificist american Julia Ward Howe în 1872. «Ziua Mamei», potrivit lui Julia Ward, este o zi pentru mamele care se unesc în lupta pentru pacea mondială. Conceptul de Julia Ward nu a găsit un sprijin amplu nici în Statele Unite, nici în alte țări.

În 1907, o americană, Anna Jarvis din Philadelphia, a luat inițiativa de a onora mamele în memoria mamei sale. Anna a scris scrisori instituțiilor statului, organelor legislative și persoanelor eminente, propunând să se dedice o zi pe an sărbătorirea mamei.

În 1910, Virginia a recunoscut pentru prima dată Ziua Mamei ca o sărbătoare oficială.

În 1914, președintele american Woodrow Wilson a declarat a doua duminică a lunii mai ca fiind o sărbătoare națională în cinstea tuturor mamelor americane.  În urma SUA, cea de-a doua duminică din mai a fost declarată zi de sărbătoare în 23 de țări (printre care: Arabia Saudită, Australia, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Hong Kong, India, Malaezia, Mexic, Nicaragua, Oman, Pakistan, Qatar, Singapore, Ucraina), iar mai mult de alte treizeci sărbătoresc în alte zile.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist