18 Februarie: Ce s-a întâmplat?

Written by on februarie 18, 2021

Radio Da vă invită într-o călătorie istorică în jurul datei de 18 februarie:

1395: Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor brașoveni.

1563: Franța este zguduită de atentatul asupra Ducelui de Guise, cel mai înfocat nobil catolic ostil toleranței față de protestanți. François de Guise atins de un glonț va muri șase zile mai târziu.

1790: A apărut, la Iași, periodicul de limbă franceză “Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit pe teritoriul României (până în aprilie 1790).

1853: La Viena a avut loc Atentatul asupra Împăratului Francisc Iosif I. 1854: A început construirea liniilor de telegraf electric București–Giurgiu, București–Ploiești–Brașov, Timișoara–Lugoj–Orșova, făcându-se astfel legatura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania.

1916: Primul Război Mondial: Cucerirea Camerunului de către forțele armate franco-britanice.

1929: A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română.

1929: La Hollywood, California, au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film.

1930: Descoperirea celei de-a noua planete a Sistemului Solar, Pluto, de către astronomul american, Clyde Tombaugh, de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona.

1941: Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și Decretul din 18 februarie 1941 prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

1952: Grecia și Turcia au aderat la NATO.

2001: Agentul FBI, Robert Hanssen, este arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. În cele din urmă este condamnat la închisoare pe viață.

2005: Hăituirea și vânătoarea vulpilor, una din distracțiile preferate ale nobilimii, este interzisă în Anglia și Țara Galilor.

2006: Are loc cel mai mare concert al trupei The Rolling Stones, în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia.

2010: Editura Mannheim Brockhaus vinde manuscrisul memoriilor lui Giacomo Casanova (Histoire de ma vie) către Ministerul francez al Culturii, pentru 7,2 milioane de euro. În acest moment, este cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un manuscris.

2017: Filmul Ana, mon amour, al regizorului Călin Peter Netzer, a câștigat Ursul de Argint, pentru cea mai bună contribuție artistică, în cadrul galei de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Premiul a fost acordat Danei Bunescu pentru montajul filmului.

Surse:

https://en.m.wikipedia.org


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist