Rețetele culinare românești ale momentului!
Written by administrare_radio on februarie 4, 2021
Odată cu venirea primăverii, bucătăria își schimbă preparatele! Radio Da vă invită să preparați cele mai căutate preparate tradiționale de primăvară!
Rulouri cu spanac și telemea:
Ingrediente: 350 gr iaurt natur, 50 gr unt,1 lingură sare, 3 linguri ulei floarea soarelui, 1 ou, 500 gr faina, – 7 grame drojdie uscata, , pt umplutura:, 300 gr spanac, 200 gr telemea sarata, 1 ou, 2 linguri gris, marar, plus 1 ou
Mod de preparare
Se folosește mașina de frământat. Se pune in cuva mașinii, iaurtul, sarea, untul moale, uleiul, oul, faina si la sfarsit drojdia. Se selectează programul de frământare.
Între timp, se lasă spanacul la dezghețat. Apoi se toacă, nu mărunt. Se fărmițează telemeaua într-un vas, se adaugă un ou si mararul tocat. Se amestecă si apoi se adaugă spanacul tocat. Se pornește cuptorul.
Aluatul se întinde intr-o foaie mare, nu foarte groasa. Se întinde toată umplutura, se nivelează si apoi se rulează toata foaia. Se taie în părți groase de 3 degete.
Se ia o tava, se așează hartie de copt si se pun rulourile unse cu ou bătut.
Se lasă la copt, la foc mediu, aproximativ 40- 45 minute, cat să se rumeneasca frumos.
Plăcintă cu spanac:
Ingrediente: 1. 500 gr spanac proaspat/congelat tocat, 2. o cutie de branza ricotta (250 gr), 3. 4 oua, 4. 400-450 gr aluat de foietaj, 5. 3 linguri ulei, 6. sare, piper, 7. jumatate de lingurita de nuscoara, 8. o lingurita de seminte de mac
Mod de preparare:
Aluatul de foietaj se decongeleaza din timp, apoi se taie un dreptunghi de aprox. 32/22). Din acest dreptunghi se taie o margine de 1 cm si se lipește peste dreptunghiul ramas. Se înțeapă din loc in loc cu furculita, pentru a nu se umfla prea tare cand se coace. “Rama” astfel obtinuta, se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 15 min, pana cand se rumeneste putin.
In rastimpul asta, spanacul se caleste in 3 linguri de ulei, tot pentru 15 min. Se pune intr-o sita si se scurge cat mai bine zeama. Amesteci apoi spanacul cu ricotta si condimentele.
Aluatul il apesi daca s-a umflat si torni deasupra umplutura. “Rama” o pensulezi cu putina apa si presari mac. Cu ajutorul gurii unui pahar trasezi 4 cercuri. Cu o lingura, scoti spanacul din perimetrul cercului desenat si il redistribui. In fiecare dintre cele 4 adancituri pui cate un ou si apoi pui totul la cuptor (tot la 220 de grade) pentru inca 15-20 de min pana cand se intareste albusul. Placinta se serveste calda.
Radio Da vă urează pofta buna!
Surse:
https://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/sfaturi-practice/15-retete-gustoase-pentru-o-primavara-frumoasa.html