4 Februarie: Ce s-a întâmplat?

Written by on februarie 4, 2021

De-a lungul secolelor, data de 4 februarie a schimbat istoria cu evenimente marcante atât pentru România cât și pentru celelalte națiuni. Radio Da vă invită să parcurgeți aceste evenimente:

1789: George Washington este ales în unanimitate ca prim președinte al Statelor Unite de către Colegiul Electoral al SUA.

1861: Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia și Texas proclamă secesiunea și creează, la Montgomery (Alabama), “Confederația Statelor din Sud” (căreia în aprilie și mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee).

1909: Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

1922: Tratatul chino-japonez, prin care Chinei îi este retocedat Shandun-ul.

1927: În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.

1933: Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parțială, pe termen de cel mult 6 luni.

1934: Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveția. Pentru rezultatele obtinuțe, sportivilor li s-a decernat “Premiul național pentru sport”.

1961: Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominația colonială portugheză, condusă de Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA.

1967: A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.

1970: A fost publicat romanul “Love Story” de Erich Segal, un adevărat succes.

1976: Olimpiada de iarnă se deschide la Innsbruck, Austria.

1976: Puternic cutremur de pământ în Guatemala – 7,5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.

1992: Hugo Chávez conduce o lovitură de stat împotriva președintelui venezuelean Carlos Andrés Pérez.

1998: Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în nord-estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni.

2003: Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Concomitent a fost votată și noua Constituție.

2004: Mark Zuckerberg lansează rețeaua de socializare Facebook.

2008: Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a NASA și la 40 de ani de la înregistrare, piesa The Beatles, Across the Universe, codificată în format mp3, a fost lansată în direcția stelei Polaris situată la 431 ani lumină față de Terra.

Bibliografie:

https://www.wikipedia.org


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist