28 Ianuarie: ce s-a întâmplat?

Written by on ianuarie 28, 2021

Radio Da vă invită într-o călătorie istorică de-a lungul secolelor pentru a afla evenimentele ce au schimbat istoria, evenimente ce au avut loc în data de 28 ianuarie:

1547: În Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani, care va fi primul conducător protestant al Angliei.

1813: Jane Austen publică pentru prima dată în Regatul Unit Mândrie și prejudecată.

1865: S-a întemeiat Societatea culturală “Ateneul Român”, din inițiativa lui Constantin Esarcu, Nicolae Kretzulescu și V.A. Urechia.

1871: Războiul franco–prusac: Parisul capitulează în fața armatelor prusace.

1933: Guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, “Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.

1933: După o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Adolf Hitler în calitate de cancelar.

1941: După rebeliunea legionară din 21 ianuarie – 23 ianuarie 1941, se constituie un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari și tehnicieni.

1942: 19 din cele 21 de state participante la Conferința panamericană de la Rio de Janeiro semnează “Actul Final”, care recomandă ruperea relațiilor diplomatice cu țările Axei.

1949: Înființarea Consiliului Internațional al Muzicii.

1986: Catastrofa navetei spațiale “Challenger”, a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.

1983: Are loc primul zbor cu pasageri al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11, pe ruta București – Timișoara.

1990: În Piața Victoriei din București, se înfruntă două tabere: una a simpatizanților FSN și cealaltă a partidelor politice care protestează împotriva hotărîrii FSN de a participa la alegeri.

Surse:

https://www.wikipedia.org/


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist