George Enescu și Casa Regală a României

Written by on ianuarie 6, 2021

O legătură binecunoscută dintre marele compozitor și familia regală este încă subiectul discuțiilor pentru unii istorici. Radio Da vă invită să participați la această discuție!

George Enescu, copilul minune al muzicii românești, ajunge de la o vârstă fragedă să fie apreciat atât pe plan național cât și internațional. Legătura sa cu Carmen Sylva (Regina Maria a României) a fost una strânsă, compozitorul menționând în memoriile sale următorul fragment care descrie cel mai bine legătura dintre cei doi: “Pentru mine, Carmen Sylva este o reîncarnare a Sfintei Elisabeta. … Astfel a fost şi Regina Elisabeta a României, care dăruia tot ce avea, despuindu-se de toate bunurile şi săvârşind toate mărinimiile.
Şi eu am beneficiat de această dărnicie şi bunătate. Printre altele, mi-a dăruit partitura autografă a mai multor compoziţii pentru orgă ale lui Jacob Frohberger, din epoca lui Johann Sebastian Bach.”

Totodată, sunt cunoscute seratele de la Castelul Peleș, reședința de vară a familiei regale, în care George Enescu performa la vioară pentru regină și apropiații acesteia.
În unele Instanțe, Regina Elisabeta îl acompania pe compozitor.

Este binecunoscut și ajutorul dat de către Regină pentru plecarea lui Enescu în Germania, o susținere atât financiară cât și morală.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading

Current track

Title

Artist