Săptămâna Crăciunului: cele mai vechi tradiții încă respectate
Written by administrare_radio on decembrie 24, 2020
Încă de la apariția acestei sărbători, oamenii au urmat obiceiuri și tradiții pentru bunăstarea și prosperitatea in anul ce urma sa vină! Radio Da vă invită într-o călătorie în istoria tradițiilor de sute de ani ce se respecta și astăzi.
- Colindele
Acestea au rolul de a vestii nașterea Mântuitorului și totodată de a dorii prosperitatea și sănătatea celui colindat. Tradiția datează încă de la începuturile Creștinismului, inițial având rolul de a alunga pustiul din casă.
- Tăierea porcului
Înainte, de considera ca simbolul unui porc gras era acela al fericirii de-a lungul anului. Tăierea porcului reprezintă în mare parte din țară începutul sărbătorilor, odată cu venirea colindătorilor.
- Colacul și paharul cu apă
În trecut, Un colac și un pahar cu apă este pus pe masă pentru sufletele celor răposați ce vin în noapte pentru a gusta colacul și a bea apa.
- Bănuții de argint
Un alt obicei este acela de scufundare a banilor de argint în apa de spălat pentru a aduce prosperitatea.
- Anotimpurile
În nordul țării, zilele de 24, 25, 26 și 27 Decembrie sunt reprezentantive pentru anotimpurile următorului an: cum o să fie vremea in zilele respective așa o să fie și pe parcursul anului viitor.
- Unsul cu usturoi
La începuturile sărbătorii, ușile grajdurilor sunt unse cu usturoi pentru a proteja animalele din interior de spiritele rele; acest obic