“Știați că…?” ediția sărbătorilor de Crăciun
Written by administrare_radio on decembrie 23, 2020
Știați că în Transilvania în trecut pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului începeau încă din data de 15 Noiembrie, odată cu postul Crăciunului: oamenii nu mai mâncau carne, iar muncile câmpului se terminau până la primăvară.
Echipa Radio Da te invită într-o nouă călătorie în universul tradițiilor românești a seriei “Știați că…?” ediția sărbătorilor de Crăciun.
Știați că în Maramureș colindătorii purtau măști în momentul colindării gazdei, aceștia urau sănătate, prosperitate și fericire în noul an ce urma să vină.
Știați că în Bucovina, colindătorii primesc un colac ce simbolizează soarele și abundența, acesta având ca scop să curețe trupul și sufletul colindătorului și să-l ghideze în noul an către prosperitate și armonie.
Știați că în Moldova, bărbații aveau grijă să înapoieze toate lucrurile luate cu împrumut înainte de trecerea în noul an, pentru scăparea de datorii și abundență financiară în anul nou.
Știați că în Banat, focul din casă nu este niciodată stins în Ajunul Crăciunului pentru ca viitorul an să fie unul luminos și plin de lucruri bune, atât materiale cât și spirituale.
Știați că tot în Banat, în Ajunul Crăciunului, tinerii se adunau în curțile caselor pentru a dansa, în perechi de fete și băieți, in timpul dansului aceștia sărutându-se pentru a cinstii iubirea.