1989 – 31 de ani de libertate!

Written by on decembrie 22, 2020

De multe ori, tinerii tind să considere libertatea zilelor noastre ca pe un lucru oarecare, uitând de multe ori sa privească în trecut, la mărețul sacrificiu pe care poporul român l-a făcut pentru a aduce aceasta libertate! Radio Da vă invită, cu ocazia aniversării a 31 de ani de libertate, într-o călătorie istorică ce va prezenta realitatea zile 22 Decembrie și începutul revoluției de la București.

Contextul era unul similar țărilor vecine, majoritatea populației nefiind mulțumită de regimul politic și politicile economice din perioada menționată, acestea impuneau un regim de austeritate menit să ofere posibilitatea României de a achita datoria externă, însă adevăratul preț plătit pentru aceste politici economice a fost înfometarea populației.

 

Primele flăcări ale revoluției au izbucnit la Timișoara, în data de 16 Decembrie, când poporul sătul de nedreptățile regimului comunist, a venit în sprijinul pastorului Laszlo Tokes, acesta din urmă fiind supus unei evacuări din locuința sa, la cererea guvernului, scopul fiind comentariile acestuia la adresa regimului nedrept. Credincioșii s-au adunat în jurul casei pastorului pentru a-l proteja de hărțuitori și de evacuarea în sine. Trecătorii s-au alăturat, astfel încât primarul Petre Moț a fost nevoit să își modifice decizia de evacuare a pastorului, însă protestatarii deja au început să strige lozinci anticomuniste. Pe măsură ce timpul trecea, amploarea evenimentelor s-a intensificat , astfel încât Partidul Comunist Român a decis reprimarea protestelor într-o manieră violentă, armata deschizând focul asupra propriei populații. După aceste evenimente s-a încercat mușamalizarea tragediei zilelor de 17 și 18 Decembrie 1989, însă dorința pentru libertate a poporului era din ce în ce mai mare!

 

În data de 20 Decembrie, ca urmare a crimelor asupra populației, 100.000 de protestatari ocupă Piața Operei, astfel încât armata este pusă în dificultate decizională.

 

In data de 21 Decembrie 1989, la ordinul partidului, trenuri pline cu muncitori sunt aduse pentru înăbușirea protestului de la Timișoara, însă aceștia se vor alătura în lupta pentru libertate. Totodata, privind dintr-o perspectivă legislativă, în acea zi, Frontul Democratic Român este înființat la propunerea lui Ioan Lorin Fortuna, aceasta organizație având ca scop democratizarea țării prin metode pașnice. Până la finalul zilei, soldații încep să fraternizeze cu protestatarii, iar la finele zilei de 21 Decembrie, Timișoara este declarat oraș liber de către demonstranți!

 

Deznodământul , însă, va avea loc la București, și va începe în data de 21 Decembrie 1989: grupuri de protestatari veniți din Timișoara sabotează mitingul lui Ceaușescu. Aceștia au început manifestațiile din zona hotelului Intercontinental, reprimarea fiind una foarte violentă: scutierii au maltratat persoanele de la fața locului indiferent dacă erau sau nu parte a protestului. Vestea reprimării sângeroase a protestului a ajuns rapid la populația Bucureștiului, aceștia pornind a doua zi către Piața Universității. Cuplul dictatorial a fost nevoit să fugă spre unul din buncărele sale secrete , acesta părăsind Bucureștiul pe calea aerului, cu un elicopter, fiind ulterior capturat și executat în data de 25 Decembrie 1989.

 

22 Decembrie 1989: La ora 12:30 Televiziunea Română este ocupată de revoluționari, urmând ca la ora 12:51 Ion Caramitru și Mircea Dinescu să rostească celebra frază “Am învins!”


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist