Vioara: Regina Instrumentelor

Written by on decembrie 21, 2020

Pentru că la Radio Da dorim sa promovam toate aspectele muzicii, astăzi vă invităm intr-o călătorie în care vom afla istoria viorii!

 

Acest complex instrument a apărut în nordul Italiei, la începutul secolului al XVI-lea. Cea mai veche vioară modernă ( cu patru coarde) a fost construită în 1555 de către Andrea Amanti, până în acel moment, viorile având doar 3 coarde. Popularitatea acestui instrument a crescut rapid datorită caracteristicilor specifice instrumentului: acesta este cel mai mic instrument din familia instrumentelor cu coarde și arcuș, totodată aceasta generează cele mai înalte sunete.

 

De-a lungul istoriei, muzicieni și compozitori s-au remarcat prin scrierile pentru vioară, câteva exemple notabile sunt:

 

  1. Niccolo Paganini, compozitor și virtuoz violonist italian, născut în data de 27 Octombrie 1782 Republica Genova, acesta revoluționând modul de interpretare prin opera sa compozițională: Cele 24 de Capricii, Concertele pentru vioară, din care cel mai notabil este Concertul numărul 4 în re minor.

 

  1. Fritz Kreisler, compozitor și violonist de origine americană, acesta s-a născut în 2 Februarie 1875, iar compozițiile acestuia pentru vioară au reprezentat o evoluție masivă în muzica din perioada sa. Cea mai cunoscută operă scrisă de acesta este intitulată “Libesleid”

 

  1. George Enescu, compozitor, pianist și violonist de renume internațional, acesta s-a născut în data de 19 August 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani. Acesta a început să cânte la vioară de la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani a apărut în primul său concert. Câteva compoziții care l-au făcut pe Enescu reprezentant al muzicii atât în România cât și în Franța, unde a locuit în ultima parte a vieții:

 

– Oedip

– Cele 3 simfonii

– Rapsodia română nr. 1 în La major

– Cele două suite orchestrale


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist