17 Decembrie: Istoria Conservatorului “Ciprian Porumbescu”

Written by on decembrie 17, 2020

Muzica unui popor reprezintă una din cele mai de preț valori, aceasta trebuie ocrotită pentru ca societatea să se dezvolte din punct de vedere cultural. Radio Da vă invită într-o călătorie istorică în lumea muzicii ce începe cu eforturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a înființa o universitate în Țările Române.

Povestea noastră începe în anul 1864, când Alexandru Ioan Cuza a înființat instituția prin decret semnat de domnitor și de primul ministru, Mihai Kogălniceanu. Conservatorul “Ciprian Porumbescu” a fost prima și singura instituție bucureșteană publică de studii universitare în domeniul muzical.

 

Primii ani de funcționare se desfășoară sub conducerea și atenta supraveghere a compozitorului Alexandru Flechtenmacher, instituția purtând numele de “ Conservatorul de Muzică și Declamațiune “.

 

În 1907, numele se modifica, iar instituția devine “Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică”, urmând ca apoi, în anul 1931 să își schimbe încă odată numele în “Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică”.

 

Însă, abia în anul 1950, aceasta capătă denumirea de “Conservatorul Ciprian Porumbescu”, un nume ce va rămâne până în anul 1990.

 

În prezent, denumirea oficială a instituției este “Universitatea Națională de Muzică din București”


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist