16 Decembrie: Ce s-a întâmplat?

Written by on decembrie 16, 2020

O dată istorică, plină de evenimente de-a lungul anilor, atât pentru istoria națională cât și pentru cea universală, atât pentru artă cât și pentru știință, o dată pe care Radio Da te invită să o descoperi de-a lungul istoriei!

Primul eveniment ce deschide seria “Știați că?” de astăzi a avut loc în 1910 și a fost reprezentat de primul zbor cu un avion cu reacție, realizare atinsă de Henri Coandă la Issy-les-Moulineaux cu aparatul de zbor prezentat în Octombrie 1910 la al doilea Salon Internațional Aeronautic la Paris. Această reușită a avionului cu reacție Coandă-1910 a reprezentat pionieratul în transportul aerian modern.

A doua reușită istorică întâmplată în data de 16 decembrie ne trimite la în anul 1970, an în care a avut loc premiera filmului ”Love story”. Drama romantică are la bază un scenariu scris de Erich Segal. Institutul American de Film a considerat filmul unul dintre cele mai romantice din toate tmpurile datorită deznodământului său nefericit. Filmul a obținut numeroase premii precum: Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film dramatic și Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră. Filmul are în palmares 11 nominalizări atât la Premiile Oscar cât și la Premiile Globul de Aur. Povestea îi are ca protagoniști pe Oliver Barrett (Ryan O`Neal) ce provine dintr-o familie bogată, și Jennifer ”Jenny” Cavilleri (Ali MacGraw), o fată ce provine dintr-o familie de muncitori ce este orfană de mamă.  Filmul a avut un mare succes la public deși a fost considerat de mulți critici, siropos. Filmul a lansat și câteva citate ce au rămas celebre, ca de exemplu: ”Iubirea înseamnă să nu fie nevoie să spui că îți pare rău”, acesta fiind ultima replică a filmului.

Al treilea moment istoric legat de data de 16 decembrie  este marcat de nașterea lui Dani Constantin, reper al muzicii ușoare. Născut în anul 1956, acesta a urmat cursurile liceului “George Enescu” apoi cursurile Conservatorului din București între 1977 – 1981. Debutează în anul 1985 în cadrul Festivalului “Melodii ‘84” cu piesa “Nici nu, nici da”, pentru care a reușit sa obțină premiul cultural.

Știați că tot în data de 16 Decembrie următoarele evenimente au avut loc:

– Nașterea compozitorului de origine germană Ludwig van Beethoven (anul 1770)

– Stabilirea primelor relații diplomatice la rang de ambasadă între România și Tunisia (anul 1963)

– Nașterea cântărețului român Mihai Trăistariu (anul 1976)


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist