Istoria apariției și dezvoltării lui Mickey Mouse
Written by Redactie RadioDa on noiembrie 17, 2020
Povestea originii lui Mickey Mouse este într-adevăr uimitoare. Walt, simțindu-se învins din cauza pierderii controlului creativ asupra lui Oswald Lucky Rabbit, se afla într-o călătorie cu trenul acasă când a început să se gândească la o nouă stea. Cu ajutorul partenerului său de creație Ub Iwerks și ucenicul Les Clark, a creat o schiță care va deveni atît de îndrăgită de toți copii lumii. Dar cum a evoluat Mickey Mouse de-a lungul timpului?
Aspectul și personalitatea lui Mickey s-au schimbat vizibil în ultimii 90 de ani, reflectând valorile culturale ale vremii, precum și noile tendințe în animație.
Primele zile ale lui Mickey Mouse ne demonstrează o versiune a lui pe care telespectatorii din prezent ar putea să nu o recunoască. Primul desen animat produs de Mickey, Plane Crazy, sugerează latura lui răutăcioasă, în care putem vedea un tânăr, Mickey, înfiorător, care caută probleme și aventuri. S-ar putea să-l observăm ca fiind prea încrezător și îndrăzneț față de co-starul său feminin, Minnie Mouse. Primele apariții ale lui Mickey ne prezintă un personaj care dă dovadă de un comportament minor. Primul desen animat Mickey Mouse care a fost lansat public, îl arată pe Mickey flirtînd cu Minnie Mouse, jucându-se cu animalele ca și cum ar fi instrumente și descoperindu-i curiozitatea și dragostea pentru muzică.
În ceea ce privește aspectul lui Mickey, în Plane Crazy nu se văd mănușile sale albe iconice sau pantofii lui supradimensionali. El nu avea nici măcar un număr constant de degete în această perioadă. În ceea ce privește încălțămintea lui Mickey, încălțămintea sa obișnuită pentru publicul contemporan este introdusă în cel de-al doilea desen animat despre Mickey, The Gallopin Gaucho (1928) și a rămas cu el pînă în prezent. În desenul animat din 1929, The Opry House, mănușile și-au făcut apariția de debut ca parte a costumului său de scenă. Acestea au devenit un accesoriu permanent în următorul desen animat, When the Cat’s Away (1929) și a rămas parte din designul său de atunci. Desigur, și fața lui Mickey a fost supusă unor modificări. Spre deosebire de Plane Crazy, unde ochii îi ocupă aproape întreaga față, în Steamboat Willie ochii lui au fost reproiectați ca niște ovale mici, negre, oferindu-i lui Mickey o gamă mai mare de expresie facială.
În 1929 începe epoca „plăcintă cu ochi” a lui Mickey Mouse. „Ochii tăiați în formă de plăcintă” au fost folosiți în cea mai mare parte a desenenlor animate, făcînd parte din „Stilul Inkblot”, care a fost un principiu foarte comun al designului personajelor din anii 1930 și nu ceva tipic pentru animația modernă. Acest stil merge deseori împreună cu efectul „furtun de cauciuc”, referindu-se la modul în care membrele unui personaj curgeau ca un furtun de grădină și se întindeau ca și cauciucul. Aceste desene animate aveau tendința de a fi lipsite de sens și de slapstick; de exemplu, o vacă care respiră s-ar putea asemăna cu un balon umflător sau plăcile de podea ale unei case s-ar putea îndoi ca și cum ar fi făcut din hârtie. Animația „Furtun de cauciuc” a fost adoptată rapid ca noul standard al industriei și a continuat cu Mickey până în 1939, ultimele rămășițe ale acesteia fiind prezentate în Society Dog Show, în timp ce Walt și echipa sa s-au orientat către o reprezentare mai realistă a personajelor lor.
Odată cu succesul continuu și determinarea lui Walt de a ține pasul cu industria, un desen animat special cu Mickey Mouse a fost creat în culoare în 1932 care s-a ales cu mai multe premii. Acest desen animat nu a fost niciodată lansat publicului, deoarece a fost creat exclusiv pentru ceremonia celui de-al 5-lea premiu Oscar. Prin urmare, The Band Concert (1935) a fost primul desen animat standard al lui Mickey Mouse realizat în culoare. În plus, s-a luat decizia finală cu privire la culoarea definitivă a pantaloni scurți de Mickey. Conform The Disney Fan Club, „Pantaloni scurți ai lui Mickey au fost atât roșii cât și verzi, dar erau mai des roșii, astfel încât s-a decis că culoarea roșie este cea mai potrivită pentru Mickey”. Acțiunile lui Mickey, în calitate de personaj răutăcioas, îi trecuseră lui Donald Duck și Mickey trecuse ferm la rolul unui erou romantic și umil. Așa cum se vede în On Ice (1935), lui Donald îi este rezervat jocul cu Pluto, în timp ce Mickey încearcă să o învețe pe Minnie cum să patineze și să-i câștige inima. Era mult mai atrăgător pentru publicul care îl vedea pe protagonist ca fiind fermecător și cumsecade.
De-a lungul timpului, trăsăturile faciale ale lui Mickey s-au înmuiat și au devenit mai tinere, în timp ce personalitatea lui se maturiza treptat. Putem mulțumi legendarului animator Fred Moore pentru acest nou design. Frank Thomas a afirmat: „A fost unul dintre cei mai buni Mickey pe care i-am avut vreodată… Noul design al lui Freddie a adus mai multă plenitudine pe obraji și mai multă flexibilitate personajului”. În acest timp, Brave Little Tailor (1938) a fost lansat, acesta a reprezentat apogeul carierei lui Mickey. Acest desen animat a fost nominalizat la Oscar și a fost foarte apreciat în rândul publicului. Personajul „Ucenicul vrăjitorului”, care apare în Fantasia (1940), îl prezintă pe Mickey ca un personaj dornic să învețe, dar totuși pus pe șotii.
Astăzi, îl recunoaștem pe Mickey Mouse după pantalonii scurți roșu, pantofii galbeni și mănușile albe. Este optimist, curajos și iubitor. Mickey, fără îndoială, este ambasadorul global al companiei “Walt Disney” și, fără el, Walt nu și-ar fi obținut succesul. După cum spunea odată Walt, „totul a pornit de la un șoarece”.
Surse:
wikipedia.com; curiozitati.md